ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

En bryllupstale

Kære modtager af min nyhedsmail.

Jeg var for nylig til min ældste nieces bryllup. Det var en dejlig fest, og som mange andre holdt jeg en lille tale. Foruden nogle mere personlige ting valgte jeg at tale lidt om nogle faldgruber, der ofte opstår i et parforhold.
 
De fleste har oplevet, hvordan tingene ændrer sig, når den første forelskelse er fordampet. Fra at have projiceret mange af vores idealbilleder over på partneren, bliver vi langsomt mere kritiske, finder fejl, bliver irriterede, skuffede o.l.
Derefter talte jeg lidt om skyggesider, som er de sider i os selv, vi har undertrykt og derfor reagerer på, når vi møder dem hos andre – enten med fordømmelse eller med misundelse. De sider vi ikke bryder os om hos den anden, bliver vi tilbøjelige til at ville lave om på, og vi gør det desværre ofte med bebrejdelser, kritik og anklager. Men som mange har erfaret, virker det ikke særlig godt – tværtimod.
 
Det vi må huske er, at alle vores reaktioner handler om os selv og vores bagage i form af gamle oplevelser og deraf følgende overbevisninger, skyggesider, forsvarsmekanismer o.a. tilbøjeligheder. Så når vi fx bliver irriterede på en anden (dette gælder selvfølgelig ikke kun i parforhold) handler det i virkeligheden om os selv og vores overbevisninger m.m.
Den gode nyhed i dette er, at så er det bare os selv, vi skal observere og diskutere med, så vi kan finde og ændre de gamle overbevisninger.
 
Dette er selvfølgelig ikke gjort med et snuptag, da vi har tusinder af overbevisninger, og langt de fleste er ubevidste. Men selv små skridt kan have en stor virkning.
Så begynd at blive opmærksom på dine overbevisninger og skyggesider – fx ved at registrere hvordan du reagerer på andre mennesker.
 
Hvis du vil have mere indsigt i og inspiration til dette arbejde, er du meget velkommen til at kontakte mig og få en aftale med terapi, coaching eller parterapi eller være med i en gruppe. Jeg kan også varmt anbefale at tage med på kursus og ferie i Grækenland, hvor vi bl.a. arbejder med disse ting. Der er stadig nogle få pladser nu her d.2. september og ellers til næste år. 😊
Du kan læse mere på min hjemmeside www.alfa-omega-instituttet.dk , hvis det har interesse, bl.a. under kursus-rejser. Du er også velkommen til at ringe eller skrive.
 
Ha’ en fantastisk sensommer uanset hvor du befinder dig.
 
Mange kærlige hilsner
Anne-Grete