ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

Smerte opstår når …

Kære modtager af min nyhedsmail.
 
Livet bringer os ikke altid det, vi har allermest lyst til. Noget af det, der sker, har vi indflydelse på og kan ændre, andet står udenfor vores magt. Men vi har heldigvis indflydelse på vores reaktioner på det, der sker – selv om det ikke altid virker sådan.
Vi reagerer måske spontant med fx sorg eller vrede, og det kan synes helt naturligt og normalt. Men er det sådan, du ønsker at have det? En gammel indisk vismand har sagt. ”Smerte opstår, når vi har modstand mod det, som ER.”
Smerte skal forstås bredt, dækkende over alt fra irritation, lidt ked af det, fortrydelse, bekymring o.l. til stor sorg og ensomhed, fortvivlelse, raseri, had m.v.
 
Ingen følelser er i sig selv forkerte, men nogle føles bedre end andre. Så hvis du er fyldt af en mindre behagelig eller en smertelig følelse, så se om du kan slippe din modstand mod det, som ER, hvis det er noget, du ingen indflydelse har på.  Det kan være, du har mistet dit arbejde eller en, du holder af, at din partner har været utro, at noget du havde glædet dig til er aflyst, at du selv eller andre ikke er, som du kunne tænke dig, at det er regnvejr og mørkt, at toget er forsinket, cyklen punkteret, eller der er mangel på parkeringspladser osv. osv. – stort og småt.
 
Der er rigeligt i livet vi kan reagere på med modstand og smertelige følelser, men jeg vil invitere dig til at se på din modstand og begynde at slippe den – for din egen skyld. (Har du brug for hjælp til dette, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte mig.)
I mit arbejde som psykoterapeut og coach har jeg ind imellem mødt mennesker, der har ødelagt mange år af deres liv pga. modstand mod noget, de ingen indflydelse havde på. Det er ingen tjent med. Er det til gengæld noget du har mulighed for at ændre på, er det selvfølgelig en god idé at gøre noget for at få dine ønsker mødt.
 
Noget af det corona-tiden – og livet i det hele taget – lærer os er at tage tingene, som de kommer.
 
Det har jeg også måttet gøre bl.a. med mit arbejde og mine ture til Lesbos. Hidtil har vi rejst med Spies på disse ture, men Spies har indtil videre sløjfet Lesbos som destination for at spare. Derfor tog jeg og et par andre derned i september med rutefly over Athen. Det fungerede fint og blev faktisk ikke dyrere. Så jeg har tænkt at lave kurserne i juni og september 2021 på denne måde. Jeg skriver nærmere om dette i det nye år.
 
Vil du hellere arbejde med dig selv herhjemme, har jeg 1-2 ledige pladser i en selvudviklingsgruppe tirsdag aften en gang om måneden. (Ring og hør nærmere.) Individuel terapi og coaching kan også laves over telefon eller Skype, hvis du foretrækker det.
 
Uanset hvor du er i dit liv, ønsker jeg dig en rigtig glædelig jul og et godt nyt år med masser af sundhed, glæde og udvikling. 🙂
 
Mange kærlige hilsner
Anne-Grete