ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

Kærlighed

Hvordan har du det med kærligheden?
Af Anne-Grete Hav Hermansen

Savner du kærlighed i dit liv? Fra andre til dig? Fra dig til andre? Eller fra dig til dig? Har kærlighed været en mangelvare i dit liv? Er du blevet viklet ind i manipulerende ’kærlighed’? Er du blevet elsket, som du er, eller kun hvis du var på bestemte måder?

Vores forhold til kærlighed som voksne kan spores tilbage til vores oplevelse af kærlighed som børn. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi er mærket for livet, hvis vi har manglet ægte kærlighed. Men det kan være, vi skal gøre et stykke arbejde for at få kærligheden ind som en naturlig del af vores liv, og som en naturlig udveksling mellem os selv og andre.

Vi er tilbøjelige til at synes, at kærlighed er noget vi skal have fra andre. Men når vi gerne vil have mere kærlighed i vores liv, må vi begynde med at se på kærligheden til os selv. Så hvordan har din kærlighed til dig selv det? Holder du af dig selv? Og i hvor høj grad (på en skala fra 1-10)? Værdsætter og respekterer du dig selv? Eller er du gang på gang ude med den store kødhammer og slår dig selv i hovedet med bebrejdelser af forskellig art? Fx at det, du gjorde, ikke var godt nok, at du ikke dur til noget, at du ikke er god nok, som du er osv.

Start med selvrespekt og kærlighed til dig selv
Hvis du vil have mere kærlighed i livet, må du starte med at have selvrespekt og kærlighed til dig selv. For den måde, du behandler dig selv på, er samtidig den måde, du ubevidst fortæller andre, de skal behandle dig på.

Din selvrespekt øger du bl.a. ved at sige til og fra. – Sig hvad du gerne vil have, og hvad du ikke vil have. Sæt dine grænser. – Sig det stille og roligt, men bestemt.

Din kærlighed til dig selv kan du bl.a. øge med spejløvelsen, som er beskrevet her.

Du kan også starte med at se nærmere på dine gamle overbevisninger om kærlighed. Er kærlighed fx noget du skal gøre dig fortjent til? Eller tror du slet ikke, der er noget kærlighed til dig? Er du bange for kærlighed? …osv.

Måske vil du komme i kontakt med noget gammel sorg og smerte undervejs i processen, men du dør kke af det, og det er det værd. For jo mere du slipper det gamle panser og forsvar, jo mere levende og kærlig bliver du, og jo mere kærlighed vil du tiltrække fra omverden.

Vær desuden opmærksom på at kærlighed faktisk er et valg. Vi kan vælge at lukke op i hjertet eller at lukke i. Vi er ofte tilbøjelige til at vælge det sidste – bevidst eller ubevidst – af angst for at blive sårede. Men vi bliver kun sårede, hvis vi har bestemte forventninger. Så drop forventningerne, bliv i nuet, tag chancen og nyd fornemmelsen af et åbent hjerte, uanset reaktionerne fra dine omgivelser.

Vil du have hjælp til processen, er du velkommen til at ringe og aftale en session med coaching eller terapi – individuelt eller parterapi. Der er også mulighed for at deltage i et kursus eller få yderligere inspiration ved et foredrag. (Se kalender)

Du kan endvidere læse mere her på hjemmesiden i artiklerne:
”Bevidste valg”, ”Rummelighed”, ”Fordømmelser dræber kærligheden” og ”Accept og kærlighed helbreder”.

Læs også om bogen “Hvad er du værd?”

Og husk at kærlighed til dig selv har intet at gøre med egoisme. Tværtimod, for jo mere du holder af dig selv, jo mere har du at give til andre.