ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

Hvis adfærd kopierer du i dit liv?

Kære modtager af min nyhedsmail.

Jeg håber, du er kommet godt ind i det nye år. Og at du ligesom jeg nyder, at dagene langsomt bliver længere, og lyset er ved at vende tilbage trods megen regn og rusk.

Mens vi venter på, at foråret kommer, kan det være nyttigt at se på, hvis adfærd vi kopierer i vores liv.

Tidligt i livet lærer vi ved at efterligne. Det var sådan vi lærte at gå, tale, cykle og meget andet. Men vi efterligner ikke kun andres nyttige handlinger, vi efterligner/kopierer/spejler også andres øvrige adfærd.

Det vigtigste er derfor ikke kun det, andre har sagt eller gjort i forhold til os – som børn eller senere i livet – men at vi selv efterfølgende kopierer deres adfærd. Så hvis nogen med ord eller handlinger fx har fortalt dig, at du er dum eller grim, uduelig, uinteressant, irriterende, ikke værd at elske eller blot ligegyldig, så kommer du let til at selv at tro på det og fortsætte med at fortælle det til dig selv.

Vi efterligner også andres måder at være på – både bevidst og især ubevidst. Vi lover måske os selv, at vi aldrig vil blive ligesom vores mor eller far eller en anden nær person, for på et tidspunkt alligevel at kunne konstatere, at vi lyder ligesom vedkommende. Min mor var fx god til at bekymre sig, og det syntes jeg var vildt irriterende som barn. Og alligevel blev jeg også selv ret god til det. (Det har jeg dog aflært mig igen).

Mit største idol som barn var imidlertid min far. Så ligesom ham udviklede jeg at blive fornuftig, ansvarlig og praktisk og fik en stor kærlighed til naturen. Vores efterligninger kan således både være positive og negative. Det vigtigste er at opdage dem, så vi kan tage stilling til, om vi vil beholde disse tilbøjeligheder.

Hvis adfærd kopierer du? Din mors eller fars eller et andet idols? Og hvad er det du har “arvet”/efterlignet?

Efterligning har været med til at sikre vores overlevelse både som menneskehed og individuelt, men udvikling sker, når vi gør noget nyt, bryder med gamle vaner, tager nye initiativer, laver nye opfindelser m.m. – kollektivt og individuelt, fysisk og psykisk.

Er du parat til at gøre noget nyt i dit liv? Fx respektere dig selv, sige til og fra, handle på dine dybere lyster og behov, slappe mere af og have det sjovt, holde af dig selv …..

Hvis du kan bruge min hjælp i den proces, er du velkommen til at kontakte mig på 40 10 37 54 eller ag@hav-hermansen.dk

Hvis du blot har lyst til at sende en lille hilsen og eventuelt fortælle hvordan det går, hører jeg også gerne fra dig.

Og selvfølgelig også hvis du er interesseret i turen til Grækenland i september. Vi har ikke så mange pladser som tidligere, til gengæld kan vi nu tilbyde nogle få værelser på et mere luksuriøst hotel. (Ring og hør nærmere). 😊

Som tidligere nævnt tager Lise og jeg et år ad gangen, så udskyd det ikke, hvis du vil med. Det er ikke til at vide, hvornår det bliver sidste gang. Du kan læse mere og se flere fotos her https://hav-hermansen.dk/graekenland

Under alle omstændigheder ønsker jeg dig alt godt i det nye år.

Masser af kærlige hilsner

Anne-Grete