ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

Hvad giver dig følelsen af hjem?

Kære modtager af min nyhedsmail.

Denne mail er inspireret af en snak med min datter om bl.a. at sætte grænser, stå ved sig selv og føle sig godt tilpas og hjemme på forskellige måder.

Så hvad giver dig følelsen af hjem? Er det din bolig? Dit arbejde? Parforhold, venner, familie, et dyr, et sted i naturen eller noget andet? For de fleste er det den slags konkrete ydre ting, og sådan har det også været for mig. Følelsen af hjem giver os en følelse af tryghed, omsorg, glæde, kærlighed.

Noget af det, der har givet mig følelsen af hjem i løbet af mit liv, er bl.a. ophold hos mine bedsteforældre i Sønderjylland som barn (derfor elsker jeg stadig Sønderjylland og at høre sønderjysk), mine forældres hus og have i Bagsværd (som vi ikke har længere), huset på Forårsvej, hvor jeg stadig bor, – og ikke mindst familiens sommerhus i Norge, hvor jeg befinder mig i skrivende stund. Her har jeg været hver sommer hele mit liv. Så havet, klipperne og den norske natur ligger mig i blodet, og giver mig den følelse af ro, tryghed og glæde, som følelsen af hjem giver. Men mit liv har også været præget af meget omskiftelighed, uro og usikkerhed – især i forhold til mig selv. Min oplevelse har derfor været, at det vigtigste er at finde hjem i mig selv.

Når vi finder hjem i os selv, gennem en værdsættelse og accept af den vi er – uden forbehold, og dermed får en kærlighed til os selv, finder vi den ro, glæde og kærlighed, som vi længes efter. Og hvis vi tror på noget større, en guddommelig kraft/ energi/ intelligens/ kærlighed, kan relationen til dette større, uanset hvad vi kalder det, også give en dyb følelse af hjem.

Hvis vi kun lægger følelsen af hjem udenfor os selv – i fysiske steder og andre personer, bliver vi mere sårbare. For steder og ikke mindst andre personer kan forsvinde ud af vores liv, og så forsvinder trygheden, glæden og kærligheden, og vi står tilbage med en tomhed og hjemløshed. Men hvis vi har et anker via en følelse af hjem og hvilen i os selv, kan vi lettere give slip på steder og personer, hvis/når de forsvinder ud af en relation eller helt ud af vores liv.

Så gør det til en prioritet at acceptere og holde af dig selv, lige som du er, på ethvert givet tidspunkt. Og husk at vi alle altid gør vores bedste ud fra vores aktuelle overbevisninger – og for at tage vare på os selv. Så ingen grund til at bebrejde hverken os selv eller andre. Det betyder dog ikke, at vi skal affinde os med hvad som helst. Det er helt ok at sætte sine grænser og at ønske forandringer, men se om du kan gøre det uden kritik, anklager og bebrejdelser. Vi kan nemlig være tilbøjelige til at være bebrejdende, når vi ønsker at forandre os selv eller andre, fordi de fleste af os har oplevet, at det var sådan andre gjorde i løbet af vores opvækst, når de ønskede, vi skulle opføre os anderledes. Så det sidder desværre på rygmarven af de fleste, at det er måden at gøre det på.

Som altid når jeg skriver: Tag det du kan bruge og lad resten ligge – og gør dig dine egne erfaringer og tanker.

Nyd sensommeren og den kommende tid, hvor ”høsten bringes i hus”. En god tid til også at samle indhøstede erfaringer og blive klogere på dig selv, på andre og på livet og verden omkring dig.

Mange kærlige hilsner
Anne-Grete