ag@hav-hermansen.dk   |   +45 40 10 37 54
Alfa-Omega Instituttet v/ Anne-Grete Hav Hermansen

Dans med din skygge

– og bliv i stand til at ændre både dig selv og dine omgivelser.

Af Anne-Grete Hav Hermansen.

 

Hvem har ikke prøvet at lave om på sig selv, sin partner eller på andre mennesker, eller i det mindste har ønsket at gøre det? De, der har prøvet, vil også vide, at det er en næsten umulig opgave, – i alle tilfælde når det gøres med bebrejdelser, irettesættelser, kritik og anklager. Desværre er vi tilbøjelige til at tro, at den slags er vejen til forandring, for det er de fleste vokset op med.

Ligesom vores forældre prøvede at forbedre og forandre os på denne måde, gør vi det selv som voksne, både over for os selv og over for andre. Men det virker ikke.

Kodeordet til al forandring er accept – for kun accept og kærlighed forvandler. Det betyder ikke, at vi skal finde os i hvad som helst. Det betyder blot at vi skal slippe vores fordømmelser af os selv og dermed af andre.

Når vi begynder at acceptere os selv, som vi er, inklusiv vores skyggesider. – Dvs. de sider i os selv vi ikke vil kendes ved, og som vi derfor reagerer på, når vi møder dem hos andre. – Og vi begynder at integrere vores skyggesider, og derved ændrer os selv, giver vi samtidig andre rum og frihed til at ændre sig indefra. Det sker ved en ubevidst proces, når de ikke længere behøver at udleve vores skyggesider for at skabe helhed og balance, fx. i parforholdet.

Så vil vi lave om på andre, må vi starte med os selv. Det er den eneste farbare vej. Al forandring i verden starter med, at vi selv forandrer os.

Men hvis vi ser denne forandring som surt og hårdt arbejde, tager den længere tid, end hvis vi gør det til en leg og ser komikken i vore egne tilbøjeligheder. Så slip det psykiske spanskrør, som du slår dig selv og andre med, og tag i stedet en dans med din skygge.